• 7 January 2014

1 New Street Square

1 New Street Square is a significant office development that will build upon the success of Land Securities’ New Street Square scheme. The site anchors a key Mid Town location within the City of London, with major frontages to Shoe Lane, Little New Street and New Street Square.

The site has tremendous presence and a strong sense of address, adjacent to its own circus, with axial routes and the potential to create a real sense of place and a link with Ludgate Circus and Holborn Circus. The area benefits from a rich tapestry of streets, lanes and squares with a wide range of interconnected public spaces and amenities.

The distinctive proposals have been developed to take advantage of the opportunities offered by the surrounding context, including views to the wider city, and animation of the public realm with active frontages. The massing was generated by the site’s pivotal position within the local townscape and by the alignment of the lateral assessment area of the Primrose Hill viewing corridor to St Paul’s Cathedral.

1-new-street-square_intThe building’s Pas de Deux form with a lower portion addressing the adjacent building on Shoe Lane, complimented by a taller partner rising to a pinnacle addressing St Paul’s, successfully responds to the local context and the wider London skyline.

The curved noses contrast with the gently curving eastern and western façades and hold the circus to the south east and Athene Place, a public space, to the north. The south east nose announces the presence of New Street Square to those approaching from the city.

The building sets back at upper levels to create a series of terraces with hard and soft landscaping that benefit from fantastic views across London. The floorplates offer great flexibility and enjoy stunning panoramic views. To optimise external awareness floor to ceiling glazing is combined with external solar shading to reduce and control solar gain in a simple, elegant and effective cladding system. The structural arrangement of a centre core with perimeter columns is very efficient, with a typical floor plate providing circa 20,000ft2, of flexible Grade ‘A’ office floor space that maximises on the benefits of external awareness and stunning views.

The office entrance lobby is positioned to take advantage of the level change along Little New Street with access at the south west and south east corners, connected by a dramatic flowing staircase. The south east nose sets back at its base forming a canopy over the eastern entrance that welcomes and embraces occupiers and visitors to the building.

Height and the architectural form as well as the desire to deliver Grade ‘A’ office space has had much to do with the decision to use a composite steel frame. The efficiency of the clear spans from the central core to the perimeter, the storey height constraints imposed when working within St Paul’s viewing corridors and the stepped back nature of the upper levels all contributed to the selection of the steel structure. As the design has developed, the steel frame has also proven to be versatile in accommodating some of the more significant design improvements. The main entrance was recently relocated to sit beneath the south east nose of the building and introduced a dramatic cantilevered structure.

This improvement was a fairly recent design development and having almost completed the frame design some carefully considered re-engineering
had to be undertaken. Structural columns that were supporting the south east nose of the building could no longer be taken to the foundations and instead a hung structure was introduced. A supporting cantilevered truss was used at the plant room level with a 7.5m cantilever and a 20m back span. The truss will be tapered to follow the inclined roof scape and varies in height from 5m to 11m.

Structurally the design has to control deflection of the structure to avoid any impact on the cladding system such that the cladding is consistent around the whole building perimeter and no larger movement joints or special gaskets are required.

The revised design achieves the technical performance required and without doubt has added an element of drama and excitement to an already striking architectural composition.

You Might Also Like…

  • One New Street Square shortlisted for BCO Award 6 March 2017

    Our project One New Street Square has been shortlisted for ‘Best Commercial Workplace’ at the Regional London and South East BCO Awards 2017.

  • One New Street Square wins WAN Commercial Award 3 March 2017

    We are pleased that our project One New Street Square has won the WAN Commercial Award 2016.

  • The Royal Oldham Hospital - Phase 3 11 December 2013

    The Integrated Health Projects (IHP) Procure 21 team recently completed the construction and successful hand over of the new Phase 3 women and children’s facility at The Royal Oldham Hospital.

  • St James's Market 21 November 2013

    The Crown Estate has commenced a £500m programme of investment to enhance and refine the properties of St James’s.

  • 160 Aldersgate Street

    Waterman are delighted that the extensive redevelopment of 160 Aldersgate Street has reached practical completion.

  • Dixon House

    Grade II listed building, which offers 50,000 ft² Category A open plan office accommodation located in the heart of London’s insurance district.

  • Marble Arch Place

    Marble Arch Place is the landmark development from Almacantar and The Portman Estate, which will be London’s premier mixed-use scheme in a spectacular location overlooking Hyde Park.

  • 33 Central

    33 Central’s prime location on King William Street near London Bridge offers magnificent views along the River Thames.