• 3 March 2017

7 Clarges Street

Clarges Street forms the commercial aspect of British Land’s landmark mixed-use development in Mayfair, the Clarges Estate, which comprises premium residences at Clarges Mayfair as well as a new headquarters for the renowned Kennel Club.

HubSpanning 4,564m2, 7 Clarges Street offers exceptional quality West End office accommodation and is now over 80% let to leading international firms. Designed by award-winning architects Squire and Partners, the development has been inspired by its Mayfair location and surrounding architecture including that of neighbouring buildings The Ritz
and the Royal Academy.

The scheme has been described as ‘intrinsically Mayfair’ as a result of its traditional architectural expression, incorporating a modern twist into the 6-storey office block in order to meet the demands of the evolving workforce.

Featuring a cohesive architectural landscape, the building is designed to encourage a healthy, active lifestyle through the creation of spaces that have a positive social and environmental impact.

AN ENGINEERING PERSPECTIVE

We were appointed as structural, building services, civil and environmental engineers in collaboration with Squire and Partners Architects and Laing O’Rourke on this prestigious build within the heart of London.

With the site in close proximity to several underground transport networks, an innovative
approach was taken to procurement with Laing O’Rourke to ensure early cost certainty and maximise potential for off-site manufacturing without impacting on the efficiency of our performance. Structurally, the Design for Manufacture and Assembly (DfMA) products we chose included precast ‘twin-wall’ concrete walls and stair flights within the central core.

Mega-plankThe ambitious programme and phasing requirements drove the need to conceive a new
and innovative processes and methods. We worked closely with Laing O’Rourke’s DfMA product team to research and develop a new precast floor solution called the E6 Megaplank. These planks, for which Clarges is the first project to use, is a solid precast concrete floor slab that allows installation, on a floor-by-floor basis, within 10 minutes and results in an entire floor being placed in a single day, providing immediate access on to the newly placed plank by site personnel.

The Megaplank’s unique structure allowed the layout and circulation of the office floors to be kept simple and open plan for future occupants, increasing occupancy of the building to one person per 8m2 instead of one person per 10m2. With a single core located to the north elevation of the building, each floor remains column-free in order to benefit from natural daylight.

A SUSTAINABLE FUTURE

Our Building Services team worked with Squires and Partners Architects to optimise the façade design, providing a selection of high performance glass to specifically reduce the energy use, and meet the required holistic approach to sustainability and carbon footprint reduction.

clarges-interiorThis was further achieved by the low energy features used throughout the development which included LED dimmable daylight controlled lighting, the latest DC motor variable volume control fan coil units and high efficiency condensing boilers supplementing the site wide Combined Heat and Power (CHP) plant.

The building achieves a 45% improvement over the regulatory Part L2A (TER) requirements and an exemplary EPC A rating in combination with incorporating 130m2 of rooftop photovoltaic cells panels to generate clean energy.

Our strategic sustainability advice has facilitated the scheme’s delivery of a BREEAM ‘Excellent’ rating, and water usage has been substantially reduced with rain and grey water harvesting in conjunction with low water usage sanitary fittings.

REDUCING COST AND TIME ON SITE THROUGH DIGITAL ENGINEERING & OFFSITE MANUFACTURING

We successfully delivered the full MEP services design to BIM level 2 and engaged with Laing
O’Rourke’s M&E team from Crowne House Technologies to develop the design and BIM model to suit the M&E services offsite prefabrication strategy. This collaborative approach facilitated early procurement of the riser and main services distribution modules as well as main plant skids.

7COffsite manufacturing has not only significantly reduced all site testing and pre-commissioning activities, it has increased the entire programme’s efficiency, quality and helped accelerate critical path activities.

We managed the utility coordination from the early stages, allowing for the provision of temporary substations whilst the extensive new UK Power Networks substations were constructed in the basement. The substation ventilation is achieved through light wells that Squires and Partners Architects discreetly integrated into the façade at ground level.

To maximise net lettable office area of the terraced upper floors, the plant was predominantly located in the two levels of the basement. The BIM coordination of the basement areas was critical and enabled full validation of spacial fit and installation sequencing prior to the works commencing, including space for a full back up generator provision.

INTRINSICALLY MAYFAIR

inside-clargesThere has been a particular emphasis on attention to detail throughout the entire building with a ‘clubhouse feel’ embodied within the office accommodation, resulting from the comprehensive suite of facilities, which include a Brompton bike storage and repair station, spa-quality changing facilities and leather-lined lift interiors. The ground floor reception’s proclamation as a semiprivate gallery space is a testament to the building’s luxurious heritage. Achieved through the strategic placement of specially commissioned artwork which showcases the very best of local craftsmanship, this multi-functional space creates a lasting impression on all its visitors.

Craig Beresford, COO of Waterman’s Property Group, commented; “We are extremely proud to have played a key role in this ambitious project which has used advanced technology to increase the speed of construction, minimised site operations, and aided site logistics for this new landmark address in the heart of London.”

7 Clarges Street was completed in June 2016 and has been shortlisted for the 2017 BCO Awards – Commercial Workplace.

The development has also featured in New London Quarterly. To read the article, please click here.

You Might Also Like…

  • Impression Technologies, Lyons Park

    Waterman has been appointed by Impression Technologies to supply Structural Engineering design services in relation to the machine tool foundation and residual Industrial floor slab warranty.

  • MIRA Technology Park

    HORIBA MIRA comprises of advance motor industry research and development facilities and a high speed proving ground.

  • Allerton Waste Recovery Park 16 October 2015

    Allerton Waste Recovery Park is a 13,500m2 multi-treatment development on 5.1 hectares of land in North Yorkshire comprising an energy from waste facility, a mechanical treatment facility and an anaerobic digestion unit.

  • Clowes Castlewood

    Waterman played a major role in the goal of transforming the former Castlewood colliery into a major business park.