• 25 October 2017

8 Salisbury Square completes

We are pleased that Greycoat’s latest development on 8 Salisbury Square has been completed.

Situated a stone’s throw from the vibrancy of Fleet Street in London, the newly refurbished 8 Salisbury Square offers 155,000ft2 of purpose built Grade A office accommodation over lower ground, ground and eight upper levels, in addition to 6,500ft2 of outside space and panoramic views over the London Skyline.

Its remarkable double height reception area is modern and contemporary with plenty of room for meeting areas. The secluded square offers a dedicated taxi drop-off area, making arrivals convenient for both employees and visitors. Building facilities include lockers, a drying room, showers, changing rooms and 153 secure basement cycle space, all designed to meet the need of the occupier.

We were appointed alongside TP Bennett to carry out full design duties for MEP, structures and fire engineering, including advising on the energy strategy and façade performance.

The original structure was retained and strengthened to accommodate the new floor created on top of the existing building.

The scheme uses high efficiency water cooled chillers to reduce energy use whilst the heat rejection strategy has been carefully coordinated with discrete low profile dry air coolers, minimising the roof plant height to keep within the St Paul’s sight line restrictions.

A Combined Heat and Power Plant (CHP) will deliver 75% of the annual heating load as part of the low carbon design strategy. Other sustainable design features include low energy LED lighting with dimmable daylight control and DC motor driven variable volume fan coil units. The project has achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating.

Peter Downing, Director of Building Services, commented; “We are really pleased to have been involved in transitioning 8 Salisbury Square into a future proof building whilst retaining its character. We have implemented the latest technology and solutions throughout, and the luxury of spacious floors with outdoor space and panoramic views makes this building very flexible to meet the modern occupier and its employee’s needs.”

You Might Also Like…