• 29 May 2018

Four Waterman projects win RIBA London Awards

We are delighted see four of our projects picking up the RIBA London Awards, namely St James’ Market, Marlborough Primary School, Charles Dickens School and Grange Primary School.

The prestigious RIBA Awards take place in all regions across the UK and recognise successful projects that reflect changes and innovations in architecture, with emphasis on the commitment to designing and developing buildings and spaces to improve and enhance people’s lives.
The Regional Award winners across the UK will go on to compete in the rigorous National Award, namely the RIBA Stirling Prize which will broadcast live on BBC in recognition of the country’s outmost architectural excellence in June.

St James’ Market

St James’s Market is the redevelopment of two commercial buildings into mixed-use retail/commercial premises between Regent Street and Haymarket, London. The aim was to transform the poor-quality environment directly south of Piccadilly Circus into a world-class destination with high quality offices and retail buildings, one behind a retained façade. The architects have created a small public space between the existing listed building and the new office block. Both buildings came with their own challenges and required careful design given the tight space and listed building constraints. Waterman was appointed by The Crown Estate to deliver structural engineering services as part of their redevelopment plan for the St James’s area. Read more about the St James’ Market here.

Marlborough Primary School

The Marlborough Primary School moved into its new premises in September 2017. The new school has transformed an urban site into a series of terraces that wonderfully defines a school culture centred around day lit space and external play space. It is generously resourced with state-of-the-art facilities including outdoor learning spaces, two large hall spaces, a community room, a dance studio, a creative media suite, an art and design studio and a multi-use games area on the roof.

A complex diagram in plan and section the school teaching spaces surround places of congregation, linked to a central stair arrangement and joining bridge. Orientation and connections are carefully orchestrated around the activities of the building to ensure the daily life of both teacher and student are enhanced. Waterman’s team is proud to have provided the Structural engineering design for the Marlborough Primary School. Read more here.

Charles Dickens School

The Charles Dickens School has expanded its premises to be able to welcome 130 additional pupils to the school with increased outdoor play space and a welcoming forecourt to the public realm. The four main aspects of the project are; a generous new hall against the site boundary, the ‘lost’ playground elevated to first floor above the new hall, a reconfigured entrance to provide level street access and the refurbishment and rationalisation of the existing school building providing new classrooms, resource spaces and WC’s. Waterman’s team has delivered structural engineering, environmental and M&E services for the school’s new premises. Read more about the Charles Dickens School here.

Grange Primary School

The Grange Primary School has increased its capacity to create 105 additional pupil places and an improved school entrance. The project has also involved a new building designed to house a dining hall, kitchens, nursery, library, offices and new school house, all of which are located in a series of characterful pavilions on the street front providing a dramatic public presence. The brick clad structure blends with the surrounding London residential streets and the adjacent Victorian main school building which also was refurbished.

Our team worked closely with Maccreanor Lavington to ensure the Cross Laminated Timber (CLT) framed building was fitted to a high quality, with fast erection times and early water tightness. The new hall is a large church-like space with a large picture window at one end looking onto the trees in the green space opposite the school. To create north lights, we integrated steelwork over the hall areas to form a timber hybrid structure. The project required careful planning and very detailed coordination at an early stage between our structural, building services engineers and the architect. Read more about the Grange Primary School here.

You Might Also Like…