• 19 March 2018

Herbal House

The newly completed Herbal House is a 120,000 ft2 mixed-use redevelopment delivered in partnership with owner, Aerium and developer, Allied London. Located at 10 Back Hill in Farringdon, the former factory with its original character is part of London’s trendy hub for digital, design and creative businesses.

The industrial building, formally known as Back Hill and Reveille House, is one of London’s most iconic pieces of industrial architecture that has been transformed to suit the modern day needs of the TMT (Technology, Media and Telecom) market.

Originally constructed in 1928 for the Daily Mirror as their headquarters, it has played many roles throughout its lifetime, including; an artist’s studio, a backdrop for influential music videos, and home to The London College of Printing.

In addition to a two-storey roof extension and another level at lower ground, the redevelopment provides over 100,000 ft2 of workspace arranged over ten floors with 9,000 ft2 of high specification residential space across the fifth and sixth floor. The new spacious offices are designed with flexible floorplates from 2,800 ft2 to 15,000 ft2 to accommodate single or multi-occupier options.

Our Structures and Building Services teams worked closely with architects, Buckley Gray Yeoman, to deliver a design that respects the former print works industrial past, enhancing the original features rather than concealing them and transforming the existing building from D1 (higher education) to B1 (office).

We carefully designed the roof extension with a new lightwell that brings daylight through the building down to the lower levels. The additional floors at roof level have allowed for open terraces, office facilities on the East side of the building and prime duplex apartments on the West side. The external envelope of original brickwork and stone wrapped around the building has been restored whilst the original windows have been replaced with modern equivalents.

Our Mechanical and Electrical team managed the sustainability strategy and implemented highly efficient energy initiatives with a multitude of renewable technologies and measures that reduced the building’s overall CO2 emissions by 30% below the Building Regulation requirements. This involved carefully considered façade design for the new elements, energy efficient LED lighting systems with the latest control technology, a CHP (Combined Heat and Power) unit and an array of roof mounted photovoltaic cells.

Our Structures team carried out a detailed evaluation of the original structure that allowed for a redesign of the new ground floor, the opening of the dramatic atrium over the lower four storeys’, as well as the additional floor at lower ground. The old basement required to be upgraded to improve its life-span and to provide a usable dry environment for new incoming tenants.

Edwin Bergbaum, Structures Director explains; “Following the initial detailed investigations, we designed a reinforced concrete slab with two levels of protection against water ingress. To maximize the use of the existing construction, we enveloped the original foundations into our design and strengthened the perimeter walls by supplementing them with additional steel supports to provide surety against corrosion of the embedded steelwork.”

Mark Terndrup, Building Services Director, said; “This innovative project has been fine-tuned to meet the flexible working culture within a striking industrial style workplace. Our MEP and Structures teams worked closely with Allied London and Buckley Gray Yeoman to create a unique product that respects the original buildings’ industrial heritage yet has the technical infrastructure and technology expected in a modern office.”

You Might Also Like…