• 19 January 2018

Waterman celebrates the completion of Herbal House

We are pleased to celebrate the completion of Herbal House, a 120,000ft2 mixed-use development delivered in partnership with owner, Aerium and developer, Allied London, which is located at 10 Back Hill in Farringdon, forming part of London’s hub for digital, design and creative businesses.

This industrial building, formally known as Back Hill and Reveille House is one of London’s most iconic pieces of industrial architecture that has been transformed to suit the modern day needs of the TMT market.

The building was originally constructed in 1928 for the Daily Mirror as their headquarters and has played many roles in its lifetime: an artist’s studio, a backdrop for influential music videos, and home to The London School of Printing at Central Saint Martins.

The redevelopment provides over 100,000 sq ft of workspace arranged over ten floors with 9,000 sq ft of high specification residential space across the fifth and sixth floor. The office accommodation is designed with flexible floorplates from 2,800 sq ft to 15,000 sq ft to accommodate single or multi-occupier options.

In addition to a two-storey roof extension the works have also involved external alterations to restore the original features with the existing building being transformed from D1 (higher education) to B1 (office).

The works also included an extensive upgrade of the basement to improve its life-span and provide a usable dry environment and the introduction of an additional floor at lower ground.

Brickwork and stone detailing has been repaired and refurbished, while the original windows have been replaced with modern equivalents. A new lightwell draws light through the building down to the lower levels.

Waterman’s Structures and Building Services teams worked closely with architects, Buckley Gray Yeoman, to deliver a design that respects the former print works industrial past, enhancing the original features, rather than concealing them.

Mark Terndrup, Waterman’s Director, commented; “This innovative project has been fine-tuned to meet the demands of the flexible working culture and creates a fantastic industrial style workplace that adapts perfectly with the changing demands in the office sector. Our structural and MEP teams worked closely with Allied London and Buckley Gray Yeoman to create a great product that respects the original buildings industrial heritage yet has the technical infrastructure and technology and expected in a modern office.”

You Might Also Like…