One New Street Square

Waterman has been appointed by Land Securities as part of a team to design the redevelopment of 76 Shoe Lane, now referred to as One New Street Square.

Project Details
  • Client

    Land Securities

  • Architect

    RPP Architects

This redevelopment will deliver an asset that provides quality office space combined with ground floor retail units and appropriate service and reception areas.

one_new_street_squareThe building comprises of fifteen floors of office accommodation, sixteenth floor housing plant plus roof above. Ground floor retail, entrance, servicing access accommodation with a double level basement housing plant, storage and ancillary accommodation.

The building sets back at upper levels to create a series of terraces with hard and soft landscaping that benefit from fantastic views across London. The floorplates offer great flexibility and enjoy stunning panoramic views. To optimise external awareness floor to ceiling glazing is combined with external solar shading to reduce and control solar gain in a simple, elegant and effective cladding system. The structural arrangement of a centre core with perimeter columns is very efficient, with a typical floor plate providing circa 20,000ft2, of flexible Grade ‘A’ office floor space that maximises on the benefits of external awareness and stunning views.

The office entrance lobby is positioned to take advantage of the level change along Little New Street with access at the south west and south east corners, connected by a dramatic flowing staircase. The south east nose sets back at its base forming a canopy over the eastern entrance that welcomes and embraces occupiers and visitors to the building.

Height and the architectural form as well as the desire to deliver Grade ‘A’ office space has had much to do with the decision to use a composite steel frame. The efficiency of the clear spans from the central core to the perimeter, the storey height constraints imposed when working within St Paul’s viewing corridors and the stepped back nature of the upper levels all contributed to the selection of the steel structure. As the design has developed, the steel frame has also proven to be versatile in accommodating some of the more significant design improvements. The main entrance was recently relocated to sit beneath the south east nose of the building and introduced a dramatic cantilevered structure.

This improvement meant that some carefully considered re-engineering had to be undertaken as the frame design was almost completed. Structural columns that were supporting the south east nose of the building could no longer be taken to the foundations and instead a hung structure was introduced. A supporting cantilevered truss was used at the plant room level with a 7.5m cantilever and a 20m back span. The truss will be tapered to follow the inclined roof scape and varies in height from 5m to 11m.

Structurally the design has to control deflection of the structure to avoid any impact on the cladding system such that the cladding is consistent around the whole building perimeter and no larger movement joints or special gaskets are required.

The revised design achieves the technical performance required and without doubt has added an element of drama and excitement to an already striking architectural composition.