Glasgow Commonwealth Games

Waterman was the consulting engineers appointed to deliver the £18m  temporary conversion of Hampden Park Stadium from a traditional football arena to an arena with a floor area large enough to host international athletics for use during the 2014 Commonwealth Games.

Project Details
  • Client

    Glasgow 2014

  • Architect

    Holmes Miller

Works included the raising of the playing surface by 1.9 metres to transform the stadium from a football venue into an international standard track and field facility. This was done by use of an innovative raised steel platform system and drainage solution comprising temporary drainage channels and collecting system attached to the temporary construction.

Waterman also designed all the public realm and external works improvements at Celtic Park / London Road in Glasgow for the 2014 Commonwealth Games. These included the design of high quality conservation surfaces and porous paving for the entrance corridor for the Opening Ceremony. To avoid deep and expensive proposed drainage connections to the new Camlachie culvert in the A728 detailed discussions where undertaken with both Scottish Water and Glasgow City Council to agree a high level connection that would provide a SUDS compliant drainage system for the new development.

Waterman was responsible for obtaining the existing services information around Hampden Park and organising all diversion works and temporary supplies for both Lesser Hampden and the main stadium. There were many challenges to overcome such as the discovery of uncharted services and co-ordination between all utility asset owners, Hampden and the main contractor.

Specialist track and field lighting had to be designed, installed and tested in conjunction with the additional camera equipment to avoid distortion of visual media. Distribution pits and ducts had to be installed in the field of play in order to supply all the new lighting and media requirements.

Extensive temporary upgrading of the main stadium power was required to facilitate the needs of the new floodlighting, cameras and associated equipment. This had to be integrated into the existing system and tested out of hours to avoid overpowering the existing arrangement. This required lengthy negotiations and co-ordination with Hampden, Scottish Power, the main contractors and subcontractors in order to satisfy everyone’s needs while maintaining the integrity of the existing stadium distribution.

The creation of the warm-up track and jump areas at Lesser Hampden required the construction of a retaining wall and Waterman was commissioned to undertake ground investigation and associated reporting in relation to the design of the wall.  Following the ground investigation, the design of the wall was developed by Waterman and consisted of a contiguous bored pile wall with stone facing.  Final design was contractor led but subject to an independent check by Waterman who also provided construction stage site support.