33 Central

33 Central’s prime location on King William Street near London Bridge offers magnificent views along the River Thames.

Project Details
  • Client

    HB Reavis

  • Architect

    John Robertson Architects

The unique Grade A office block boasts 227,000ft2 across 11-storeys and the design of the building has drawn on a ‘contextual modernist’ approach to address the surrounding landscape and draw out the site’s inherent value and character.

Its efficient plan maximises volume under St. Paul’s heights and allows daylight in from all sides. The façade, which wraps the irregular curving form, addresses the issues of urban design by mirroring its neighbours in colour and texture. The base blends from a hard, dark granite into a network of stainless steel and glass, windows, frame and sun shading terracotta ceramic fins.

Key features of the development include a double height reception of over 4,300ft2, secure storage for 237 bicycles, and a quarter acre roof top garden offering panoramic views of London’s iconic landmarks, with greater fit-out flexibility permitting 1 workspace per 8m2 for 20% more staff than a conventional development.

Working alongside John Robertson Architects, Waterman were appointed by International developer, HB Reavis to provide structural engineering services.

From an engineering perspective, the project’s unique selling point comes in the form of its foundation reuse where our team salvaged all 160 existing piles and reinforced concrete raft.

This was achieved through implementation of a comprehensive technical assessment during the early stages of the demolition. The site’s historic record information was coupled with a suite of sampling and testing to demonstrate ongoing durability for the new life of the building.

The assessment provided the necessary information on the buried and inaccessible founding structures, the output of which enabled us to amend the technical parameters used for a detailed finite element analysis. This resulted in a fully Eurocode compliant reuse design and a seamless transition from demolition to reconstruction.

The selection of a new steelwork frame enabled a long span, column free office space to be created which significantly contributed to the time and cost savings of foundation reuse due to its lightweight characteristics.