Port Glasgow Shared Campus, Inverclyde

Students at Port Glasgow Shared Campus (PGSC) are benefitting from the creation of a £40m state-of-the-art building, complete with general and specialist teaching blocks, pupil support departments, performing arts facilities and sports facilities.

port_glasgow_external

Project Details
  • Client

    Inverclyde Council

  • Architect

    Archial Norr

The new facility brings together the former Port Glasgow High, St Stephen’s High and Craigmarloch Additional Support Needs (ASN) Schools under one roof:

  • Caters for 950 pupils and staff
  • General and specialist teaching blocks
  • Pupil support departments
  • Management accommodation
  • Performing arts facilities
  • Sports facilities

After careful consideration given to the flexibility and adaptability required by pupils, staff and the local community the new shared campus was designed and engineered to be a part three storey and part single storey building and comprises teaching blocks, pupil support departments, dining and recreational sports facilities including 4G football pitches and two Multi-Use Games Area (MUGA) areas with sustainable car parking areas.

A number of structural forms were considered at scheme design stage and option studies developed for cost and environmental consideration for each of the three main buildings, these being;

  • A reinforced concrete flat slab frame to the central teaching block which affords thermal mass for cooling, reduced floor to floor heights and ease of services distribution
  • A braced steel frame to the sports pavilion
  • A braced timber frame structure to the single storey ASN school

One of the key priorities set out by Inverclyde Council in the development of its schools is that new school buildings should be better than Building Regulation standards for energy efficiency. The new school benefits from a number of sustainability solutions which we developed including;

  • Reinforced concrete frame providing thermal mass
  • Culvert diversion and below ground attenuation
  • Biomass boiler
  • North facing rooflights
  • Recycled crushed demolition materials
  • SUDS porous paving
  • Specified recycling of demolition material for re-use as engineering fill reducing off-site disposal and hence reduced cost and carbon footprint

Efficient design co-ordination was a key success through the use of BIM. We used Autodesk Revit Structure, a versatile BIM tool, to improve design efficiency and assist with buildability and clash detection studies in conjunction with the Architect. This increased the accuracy of multi-discipline co-ordination and improved documentation accuracy as we were working on a single BIM model in the cloud.

One of the major considerations with the existing site was the flooding caused during heavy rain and snow fall due to the existing culvert which passed through the site which was deemed undersized and inadequate which led to the re-design and diversion of the culvert system to an integrated below-ground storm water storage tank. Porous paving and on-site attenuation tanks were incorporated within external hardstanding areas to provide on-site storage and provide SUDs treatment.

Our 3D earthworks modelling gave increased certainty on cut-fill balance and reduced off-site disposal, carbon footprint and reduced costs.

Related Projects

You Might Also Like…