Red Kite House

Red Kite House is a 30,000ft2 office building at Howbery Park, Wallingford and was designed to house the Environment Agency’s offices.

The building was designed to achieve a BREEAM ‘excellent’ rating with carbon emissions 26% below the Department of Environment’s benchmark standard. The design incorporated many best practice environmental features including photovoltaic cells, solar panels, rainwater harvesting system, motorised clerestory windows and a sustainable drainage system.

Waterman was responsible for the design of a sustainable drainage (SuDS) system. The car park features permeable block paving, which allows rainwater to soak into the underlying subsoil, whilst the building roof and other hard standing areas were drained to reed beds and swales to provide biodiversity and improve the quality of the water discharged. A rainwater harvesting system collects and re-uses rainwater to satisfy 40% of the total demand for potable water.

Waterman worked closely with the project team and provided structural design and sustainable drainage design services.The scheme has attained several awards including:

  • IAS/OAS Awards winner 2005
  • RICS Awards runner up 2006
  • BCO Awards finalist 2006
  • Civic Trust Awards nomination 2006
  • National Energy Efficiency Awards winner 2006

Related Projects

  • Ifield Mill Pond

    Waterman was appointed by Crawley Borough Council to develop the improvements to Ifield Mill Pond, and manage the Early Contractor Involvement stage of the Scheme leading onto the Planning and Construction stage.

  • Crawley Borough Council Frameworks

    Following on from previous successful frameworks, Waterman was awarded three partnering contracts for Civil Engineering Services and Flood Alleviation and Drainage Services and Structural Engineering.

  • Scottish and Southern Energy (SSE)

    Waterman were appointed as consultants by Scottish and Southern Energy (SSE) Distribution Major Projects (North) (DMPN) to undertake a Flood Resilience study.

  • St Clements School

    The proposed development involved the construction of temporary modular units, with disabled access and associated paved areas, to provide additional accommodation for the existing St Clements School, Dingwall.

You Might Also Like…