Dublin Civic Offices & City Wall Restoration

We acted as civil and structural engineers on the restoration of the Civic Offices basement. The basement was originally constructed around an original section of the old Dublin City Medieval Wall, which remains intact within the basement.

Project Details
  • Client

    Dublin City Council

  • Architect

    McCullough Mulvin

The works included a featured cantilevered steelwork 1st floor structure to act as a viewing platform, permitting the public to view the Medieval Wall, as well as complete refurbishment and fit out to what was a damp, underutilised space.

Cantilevered retaining walls were constructed to form an external courtyard area at basement level with stairs access to ground floor podium slab level.

Given the level of the water table on site along with the major opening in the basement slab accommodating the Medieval Wall, achieving the desired water tight basement was not possible. Specialised cavity and floor drain systems, tanking membranes and sump pumps employed achieved the desired level of water / damp protection to the space.

Related Projects