Ram Brewery

The Site is located at a disused brewery of 3.7 hectares, adjacent to the River Wandle in Wandsworth, London. The development proposals comprised retail, office and residential accommodation, incorporating two-level basement car parking with public and private open space.

The site is currently situated on low lying land immediately behind the Thames Tidal Defences.

The project team identified that there was an opportunity to raise ground levels across the site to allow visibility of the river and public access along it, while maintaining the standard of flood protection.  This would enable riverside development and raise land values, while enhancing the river environment.

Waterman led the design of the river enhancements, undertaking modelling to test the hydraulic impact of a number of options.

As a result of this modelling, it was demonstrated that the River Wandle channel could be set back and enhanced to allow for continuous planting through the introduction of terraces along the full length of the river, without causing increased risk of flooding to the development or elsewhere.

This design was incorporated into the proposals submitted for planning, which were approved by the Local Authority and the Environment Agency, who cite the scheme as an example of Good Practice.

Related Projects

  • Ifield Mill Pond

    Waterman was appointed by Crawley Borough Council to develop the improvements to Ifield Mill Pond, and manage the Early Contractor Involvement stage of the Scheme leading onto the Planning and Construction stage.

  • Crawley Borough Council Frameworks

    Following on from previous successful frameworks, Waterman was awarded three partnering contracts for Civil Engineering Services and Flood Alleviation and Drainage Services and Structural Engineering.

  • Scottish and Southern Energy (SSE)

    Waterman were appointed as consultants by Scottish and Southern Energy (SSE) Distribution Major Projects (North) (DMPN) to undertake a Flood Resilience study.

  • St Clements School

    The proposed development involved the construction of temporary modular units, with disabled access and associated paved areas, to provide additional accommodation for the existing St Clements School, Dingwall.

You Might Also Like…